درمورد تاریخچهی قهوه اختلاف نظرهایی وجود دارد ولی در ادامه به یکی از معتبرترینهای آن اشاره میکنیم. اولین بار قهوه توسط چوپانی اهل اتیوپی در قرن نهم میلادی کشف شد. نام این شخص خالد بود. خالد متوجه شده بود برخی از بزهایش با خوردن دانههای برخی از درختان پرانرژی و فعال میشوند و شب را بیدار میمانند. خالد تصمیم گرفت گیاه قهوه را به راهبان صومعهها نشان دهد. راهبان در آن زمان جزو دانایان بودند و خالد برای کشف علت این موضوع جریان را با آنان در میان گذاشت. راهبان با کشف خاصیت قهوه به این فکر افتادند که دانههای قهوه را خشک کنند و از آن نوشیدنی برای شبهای عبادت تهیه کنند. نوشیدنی قهوه از همان جا متولد شد و عضوی از نوشیدنیها شد.
قهوه چگونه گسترش یافت؟
قهوه از اتیوپی کشف شد و در واقع زادگاه قهوه نیز اتیوپی شناخته میشود. پس از اینکه قهوه در این مکان کشف شد توسط مسلمانان که برای سفر حج به عربستان میرفتند به آنجا برده شد. بازرگانان دولت عثمانی نیز قهوه را به عثمانی که بخشی از کشورترکیه امروزی بود، انتقال دادند. پس از استقبال بسیار زیاد کشور ترکیه از قهوه این نوشیدنی بسیار رایج شد و مکانهایی خاص برای نوشیدن آن تشکیل شد. ترکیه مسیری برای ترویج این نوشیدنی در کشورهای اروپایی نیز شد. به دلیل نزدیکی ترکیه به اروپا قهوه در کشورهایی همچون ایتالیا رواج یافت و در نهایت در کل جهان گسترش یافت.
آشنایی با گیاه قهوه:
در ابتدا قهوه از درخت چیده میشود. درخت قهوه شکوفه و گلهای سفید رنگی دارد که این گلها به دانههایی همچون گیلاس و قرمز رنگ تبدیل میشوند. این دانههای قرمز رنگ به گیلاس قهوه هم شناخته میشوند. گیلاسهای قهوه از اجزای متفاوتی تشکیل شدهاند که درونی ترین بخش آن قهوهی سبز میباشد.
قهوه سبز
قهوه سبز مغز میوهی قهوه میباشد که از فرآوری آن نوشیدنیهای قهوه همچون قهوه اسپرسو و قهوه فرانسه و...آماده میشود. البته قهوه سبز خام است و به دلیل خامی، تلخی بسیار زیادی دارد و کمتر برای نوشیدن استفاده می شود. قهوه سبز خواص درمانی بیشماری دارد و اغلب به عنوان یک مکمل درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. عمده ترین نوع مکمل قهوه سبز، مکملهای لاغری میباشد.
رست یا برشته کردن قهوه
رست (Roast) کردن قهوه به مراحل برشته کردن یا بو دادن قهوه گفته میشود. در ابتدا دانستید که میوهی درخت قهوه که با نام گیلاس قهوه هم شناخته میشود درون خود ، قهوه سبز را دارا میباشد. قهوهی سبز در حقیقت دانههای خام قهوه است. از دانههای سبز قهوه نمیتوان نوشیدنی قهوه را تهیه نمود زیرا میزان اسیدیتهی آن بالا میباشد و این امر حل شدن و عصارهگیری از این دانهها را غیر ممکن میسازد. برای داشتن یک فنجان قهوه ابتدا باید دانههای سبز قهوه را برشته یا رست کرد و پس از طی این مرحله میتوان نوشیدنی قهوه را تهیه کرد. رست یا برشته کردن قهوه به این شکل است که دانههای سبز رنگ قهوه به رنگ تیره و قهوهای در میآیند. البته رست کردن قهوه مراحل مختلفی دارد زیرا همهی افراد به قهوهی کامل برشته شده علاقه ندارند و قهوه در درجههای متفاوت رست و برشته میشود. هر شخص میتواند بر حسب ذائقه و سلیقه خود هر درجه از رست قهوه را که میپسندد انتخاب کند.
انواع درجه رست قهوه به شرح زیر میباشد:
- رست روشن (LIGHT ROAST)
- رست متوسط (MEDIUM ROAST)
- رست متوسط _تیره (MEDIUM_DARK ROAST)
- رست تیره (DARK ROAST)
آسیاب قهوه
پس از اینکه دانههای سبز رنگ قهوه رست شدن و ما به دانههای تیره رنگ قهوه عربیکا یا روبوستا رسیدیم، برای تهیه نوشیدنی قهوه نهایی نیاز است دانههای قهوه آسیاب شوند و از پودر قهوه نوشیدنی آن آماده شود. میزان درجه آسیاب دانههای قهوه بسیار اهمیت دارد و در صورت عدم رعایت این نکته نوشیدنی خوبی آماده نمیشود. همچنین آسیاب قهوه با درجه نامناسب سبب آسیب رساندن به دستگاه آماده سازی قهوه میشود. برای تهیه قهوه به روشهای مختلف همچون قهوه اسپرسو، قهوه فرانسه و قهوه ترک لازم است قهوه به درجه های مختلف و خاصی آسیاب شود. در صورتی که آسیاب قهوه را به هفت درجه تقسیم کنیم، درجهی هفت به معنای قهوهی درشت آسیاب شده و درجه یک به معنای قهوهی بسیار ریز آسیاب شده میباشد. در ادامه هر کدام از این درجات آسیاب قهوه و نحوه آماده سازیشان شرح داده خواهد شد:
- درجه آسیاب هفت که برای تهیه قهوه با کلد برو مناسب میباشد.
- درجه آسیاب هفت که برای تهیه قهوه با قهوه ساز percolator مناسب است.
- درجه آسیاب شش که برای تهیه قهوه با فرنچ پرس خوب است.
- درجه آسیاب پنج که برای تهیه قهوه با کمکس خوب است.
- درجه آسیاب چهار که برای تهیه قهوه با سایفون و قهوه ساز چکهای مناسب است.
- درجه آسیاب سه که برای تهیه قهوه با موکاپات بهتر است.
- درجه آسیاب دو که برای تهیه قهوه با اسپرسوساز برقی خوب است.
- درجه آسیاب یک برای تهیه قهوه ترک مناسب است.
انواع قهوه
قهوههای موجود در جهان همه از یک نوع نیستند و با ملاکهایی همچون خواصشان، ویژگیها و محل کشت از یکدیگر متمایز میشوند و به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. قهوههای روبوستا و عربیکا در بین تمامی گونههای قهوه در جهان بیشترین حجم را دارند. حجم این دو نوع قهوه بسیار زیاد است به طوری که تمام حجم قهوههای تجاری در دنیا را قهوه روبوستا و عربیکا تشکیل میدهند. اصلیترین و اولین تفاوت این دو نوع قهوه مربوط به محل کشت و شرایط آب وهوایی میباشد که این دو نوع رشد میکنند و برداشت میشوند.
قهوه عربیکا
قهوه عربیکا در میان قهوههای معروف جزو پرطرفدارترین و گرانترین گونههای قهوه است. این قهوه به دلیل محبوبیت زیادی که دارا میباشد حدود 60 تا 70 درصد از حجم تولیدی قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است. علت اصلی گران بودن این قهوه نسبت به گونه دیگر پرفروش قهوه (یعنی روبوستا) بالا بودن میزان تقاضا برای آن است. قهوه عربیکا نسبت به قهوهی روبوستا دارای قدمتی بیشتر میباشد و جزو اولین قهوههای کشت شده در جهان است. این گیاه در شرایطی خاص رشد خوبی دارد. گیاه قهوه عربیکا در مزارعی که در ارتفاعات 900 تا 2000متری از سطح دریا قرار دارند تولید میشود.
آشنایی با دیگر ویژگیهای قهوه عربیکا:
- قهوه عربیکا از لحاظ ظاهری دانههایی تخت و صاف و بیضی تر دارد. این قهوه دارای انحنا در خط وسط دانهی قهوه است.
- میزان اسیدیتهی قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا بیشتر است. این ویژگی سبب میشود قهوه کمی طعم ترش داشته باشد.
- قهوه عربیکا طعم بسیار محبوبتر و مطلوبتری نسبت به قهوه روبوستا دارد. ولی در صورتی که مایل هستید قهوه با طعم تلخ بنوشید میتوانید به جای عربیکا، قهوه روبوستا را تست و میل کنید.
- کافئین موجود در قهوه عربیکا در مناطق مختلف تفاوت دارد. به طور کلی این قهوه کافئین کمتری نسبت به قهوهی روبوستا دارا میباشد و نصف آن کافئین دارد. میزان کافئین قهوهی عربیکا حدود 0.8 تا 1.5 درصد میباشد.
- قهوه عربیکا نسبت به قهوه روبوستا چربی بیشتری دارد. باریستاها و کسانی که قصد دارند یک قهوه با فوم زیاد درست کنند از قهوه عربیکا استفاده میکنند.
- گیاه قهوه عربیکا مختص به مناطق سودان و اتیوپی بوده اما امروزه در مناطق دیگری نیز کشت میشود. قهوه عربیکا در کشورهایی همچون برزيل، کلمبیا، جامائیکا، کاستاریکا، کنیا، گواتمالا، پرو و آنتیگوا کشت میشود.
قهوه روبوستا:
این قهوه بعد از قهوهی عربیکا به عنوان دومین گونهی پرطرفدار قهوه در دنیا شناخته میشود. قهوه روبوستا کم قدمت تر از قهوهی عربیکاست و حدود 25 تا 40 درصد از حجم قهوهی تولیدی جهان را به خود اختصاص داده است. قهوه روبوستا در هنگامی که بخش زیادی از مزارع قهوهی عربیکا در کشورهای آسیایی مانند اندونزی دچار آفت شد و در شرف ویران شدن بود، کشف شد و به جای قهوه عربیکا مورد مصرف قرار گرفت. قهوهی روبوستا بر خلاف قهوه عربیکا در مناطقی با ارتفاع حداکثری 800 متر از سطح دریا رشد میکند. درختان قهوهی روبوستا تا 12 متر هم مرتفع میشوند.
آشنایی با دیگر ویژگیهای قهوه روبوستا را شرح خواهیم داد:
- از مزایای قهوه روبوستا مقاوت آن در برابر آفات و حشرات گیاهی است.
- به دلیل مقاوت خوب این گیاه در برابر آفات و حشرات این قهوه بسیار فراوان است و به همین دلیل قیمت کمتری هم دارد. در واقع قیمت پایین قهوهی روبوستا دلیل بر بیکیفیتی آن نمیباشد.
- دانهی روبوستا کوچک تر از دانههای قهوه عربیکاست. همچنین این قهوه از لحاظ ظاهری نسبت به قهوه عربیکا گردتر و دارای خط صاف در وسط دانهی قهوه میباشد.
- قهوه روبوستا تلخ تر از قهوه عربیکاست و درصد کافئین آن هم بیشتر است. کافئین این قهوه حدود 1.5 تا 4 درصد میباشد.
- میزان اسیدیته یا ترشی قهوهی روبوستا و چربی آن نسبت به قهوه عربیکا کمتر است. از این قهوه به دلیل چربی کمتر در تهیه قهوه امریکانو استفاده میشود.
- بیشترین میزان قهوه روبوستای جهان در اندونزی تهیه میشود و قهوهی این کشور با روبوستا شناخته میشود. گیاه قهوه روبوستا علاوه بر اندونزی در مناطق دیگری هم کشت میشود. این قهوه در کشورهای آفریقایی و دیگر کشورها همچون اوگاندا، ویتنام، برزیل، اندونزی و هند هم کشت میشود. قهوههای این مناطق از کیفیت قابل قبولی برخوردارند.
تهیه قهوه به روش فرانسه یا قهوه فرانسه
از ساده ترین روشهای تهیه قهوه، قهوه فرانسه است که به آن دم کردن قهوه نیز میگویند. این قهوه مزه اصلی قهوه را حفظ میکند البته در دیگر روشهای تهیه قهوه هم طعم قهوه نمایان میشود ولی در این روش از تهیه قهوه به دلیل نحوهی دم کردن قهوه و نوع دانههای قهوه طعم خاص خواهد داشت. قهوه دمی با رد شدن از فیلتر یک نوشیدنی سبک، فاقد رسوب و خوش طعم را به شما ارائه میدهد. این نوشیدنی در مدت زمان پنج دقیقه آماده میشود. برای تهیه قهوه به روش فرانسه یا دمی شما به مقداری پودر قهوه و دستگاه و ابزار مناسب برای تهیه قهوه همچون دستگاه قهوه ساز یا فرنچ پرس نیاز دارید.
تهیه قهوه فرانسه با کمک فرنچ پرس
برای تهیه قهوه فرانسه یا دمی با کمک فرنچ پرس ابتدا میزان مورد نیاز پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بریزید. آب جوش را به شکل دورانی درون فرنچ پرس بریزید و درب آن را ببندید. اهرم آن را به طور کامل به سمت بیرون بکشید و پس از چند دقیقه اهرم فرنچ پرس را به آرامی به سمت پایین حرکت دهید. پس از این قهوه فرانسه شما آماده است و می توانید آن را در فنجان میل کنید. میتوانید به فنجان قهوهی خود کمی شیر و شکر هم اضافه کنید البته این امر بر اساس سلیقه و ذائقه شما میباشد.
طرز تهیه قهوه فرانسه با قهوه ساز چکهای
برای تهیه قهوه فرانسه با قهوه ساز چکهای نیاز به فیلتر کاغذی، پودر قهوه، یک دستگاه قهوه ساز سبدی یا چکهای و آب نیاز دارید. برای آماده سازی قهوه با کمک دستگاه قهوه ساز نیاز است فیلتر کاغذی را در سبد قهوهی، قهوه ساز قرار دهید. پس از آن به میزان لازم قهوه به سبد قهوه ساز اضافه کنید. برای هر نفر میتوانید یک و نیم تا دو قاشق قهوه اضافه کنید. به مخزن آب دستگاه تا میزانی که نیاز است آب اضافه کنید. پس از افزودن آب به دستگاه میتوانید آن را روشن کنید و کمی منتظر بمانید تا قهوه فرانسه شما از دستگاه خارج شود و آن را میل کنید. در صورت علاقه میتوانید شیر و شکر هم به قهوه اضافه کنید.
قهوه ترک
از متداولترین و معروفترین روشهای تهیه قهوه، آماده سازی قهوه به روش قهوه ترک میباشد. برخی افراد برای گرفتن فال قهوه از قهوه ترک استفاده میکنند.
روش تهیه قهوه ترک
برای تهیه قهوه ترک به پودر قهوهای احتیاج دارید که به ریزترین میزان آسیاب شده باشد. وسایل لازم برای آماده سازی قهوه ترک پودر قهوه مناسب، آب و قهوه جوش یا جذوه میباشد. در قهوه جوش به میزان لازم پودر قهوه برای هر نفر بریزید. شما میتوانید برای هر شخص یک و نیم تا دو قاشق پودر قهوه بریزید. یک فنجان آب برای هر شخص به قهوه جوش اضافه کنید. قهوه و آب را به خوبی هم بزنید تا باهم مخلوط شوند. شعله گاز را کم کنید و قهوه جوش را بر روی حرارتی ملایم قرار دهید. بهتر است قبل از به جوش آمدن قهوه و دم کشیدن آن از هم زدن قهوه خودداری کنید. پس از کمی صبر هنگامی که مشاهده کردید قهوه شما در حال به جوش آمدن است، قهوه جوش را از روی حرارت بردارید و در فنجان بریزید. میتوانید به قهوه ترک خود شکر هم اضافه کنید ولی این امر بر اساس علاقه شما میباشد و می توانید قهوهی خود را تلخ هم میل کنید.
قهوه اسپرسو
از دیگر سبکهای معروف تهیه قهوه علاوه بر قهوه ترک و قهوه فرانسه قهوه اسپرسومیباشد. این سبک و روش تهیه قهوه نسبت به دیگر سبکهای قهوه بسیار شناخته شدهتر است و پایه و پیشنیاز دیگر نوشیدنیهای پرطرفدار همچون کافه لته، کاپوچینو، فلت وایت، لانگ بلک، ماکیاتو، امریکانو، ریسترتو و لانگو است. برای آماده سازی قهوه میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید. شما میتوانید از دستگاه موکاپات و دستگاه اسپرسو ساز برای تهیه این قهوه کمک بگیرید. میزان درجهی آسیاب قهوه در این دو دستگاه متفاوت است. البته تفاوتهای دیگر همچون نحوه تهیه قهوه و ابزار و روش دم کردن قهوه در کیفیت پایانی، کالری، میزان تلخی قهوه و میزان کافئین آن تاثیر دارد.
روش تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات
برای تهیه قهوه در موکاپات به پودر قهوه، آب، شیر و شکر در صورت تمایل نیاز دارید. پودر قهوهای که در این دستگاه استفاده میکنید بهتر است با درجهی متوسط آسیاب شده باشد. برای تهیه قهوه اسپرسو در این دستگاه ابتدا آب را در مخزن بریزید. آب باید تا زیر سوپاپ ریخته شود. پس از آن قهوه به میزان لازم در قسمت فیلتر قهوه ریخته شود. نیازی نیست قهوهها را خیلی فشرده کنید. کمی فشار هم برای قهوه درون فیلتر کافی است. پارچ روی موکاپات را روی آن قرار دهید و به خوبی ببندید. دستگاه را روی گاز قرار دهید. در ابتدا شعله را زیاد کنید. تا زمانی که قهوه شروع به خروج از لولهی پارچ کرد صبر کنید و پس از آن شعله را کم کنید و تا آب از مخزن خارج شود. پس از اینکه مطمئن شدید تمامی آب مخزن خارج شده شعله گاز را خاموش کنید. پس از آماده شدن قهوه اسپرسو میتوانید به آن شیر و شکر برای طعم ملایم و شیرین اضافه کنید.
قهوه اسپرسو وقتی در موکاپات تهیه میشود فوم یا کرمای کمی دارد. در صورتی که علاقه دارید قهوه خود را با فوم میل کنید میتوانید خودتان آن را آماده کنید. برای تهیه فوم قهوه ابتدا در یک ظرف کمی عصاره قهوه و شکر را با هم مخلوط کنید. این ترکیب را به سرعت هم بزنید. پس از مدتی هم زدن فوم قهوه شما آماده است و میتوانید فوم را به اسپرسوی خود اضافه کنید و میل کنید.
تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز یا اسپرسو ساز
ابتدا مخزن دستگاه قهوه ساز را از آب پر کنید. پس از اینکه دستگاه را از آب پر کردید در داخل پرتافیلتر دستگاه قهوه ساز پودر قهوه را بریزید. برخی از دستگاههای قهوه ساز قسمت پرتافیلترشان شماره گذاری شده است. از یک تا عدد چهار بر روی این قسمت اعداد قرار دارند که نشان دهندهی میزان فنجان قهوهای است که با پر کردن هر قسمت پرتافیلتر به دست میآید. در صورتی که تا عدد یک پرتافلتر را پر از پودر قهوه کنید یک فنجان و اگر تا قسمت چهار آن را پر از قهوه کنید، چهار فنجان قهوه تهیه میشود. پس از ریختن قهوه میتوانید با تمپر که وسیلهای برای فشرده ساختن پودر قهوه میباشد، آن را کمی فشرده کنید. فشردن بیش از اندازهی قهوه در پرتافیلتر توصیه نمیشود. تا قسمت خط روی پرتافیلتر باید قهوهی متراکم قرار داشته باشد. پس از اینکه پرتافیلتر را از قهوه پر کردید و درون جای خود قرار دادید، میتوانید دستگاه را روشن کنید. همچنین دقت کنید که پرتافیلتر به خوبی بر جای خود فیکس و قفل شده باشد. پس از روشن شدن دستگاه منتظر بمانید تا چراغ آن روشن شود. پس روشن شدن چراغ دستگاه، دکمه شروع را بزنید تا عصارهی قهوه از زیر پرتافیلتر خارج شود. همچنین شما میتوانید منتظر بمانید تا دکمه شیر هم روشن شود و آن را هم به قهوه خود اضافه کنید. در صورت عدم علاقه قهوه شما آماده است و میتوانید بدون اضافه کردن شیر یا شکر آن را میل کنید.
نکته: دستگاههای قهوه ساز اغلب دو چراغ دارند. یکی از چراغها مربوط به تهیه قهوه اسپرسو و دیگری برای تهیه شیر یا فوم برای کاپوچینو و لته میباشد. همچنین برخی از دستگاههای تهیه قهوه دارای دکمه چرخشی یا ولومی هستند که میتوان با کمک آنها سنگینی طعم قهوه را تنظیم کرد. این دکمه از light تا heavy درجهبندی شده و شما با قرار دادن آن بر روی heavy یک قهوهی سنگین خواهید داشت و برعکس با قرار دادن این دکمه بر روی light قهوهای ملایم و سبک میتوانید نوش جان کنید. بهترین حالت، قرار دادن دکمه در حالت وسط و متعادل است.
روش تهیه قهوه لته و کاپوچینو
برای تهیه کاپوچینو و لته از قهوه اسپرسو استفاده میشود. تنها به این قهوه شیر و فوم شیر اضافه میشود. که وگنها از شیر بادام و شیر جو دوسر بیشتر استفاده میکنند .تفاوت لته و کاپوچینو هم به مقدار شیر و فوم شیری است که به آن افزوده میشود. به طور کلی قهوهی اسپرسو تنها یک شات اسپرسو است. لته یک شات اسپرسو، 1.5 شات شیر گرم شده و 0.5 شات فوم شیر میباشد. کاپوچینو نیز از یک شات اسپرسو، یک شات شیر گرم و یک شات فوم شیر آماده میشود. روش تهیه اسپرسو در بالا به طور کامل ذکر شده است. برای تهیه فوم روشهایی وجود دارد که در ادامه برای شما شرح خواهیم داد:
- روش اول برای تهیه فوم شیر استفاده از دستگاههایی است که مخزن شیر دارند. برای تهیه فوم شیر نیاز است تنها شیر را درون مخزن بریزید. در این دستگاهها بعد از تهیه اسپرسو و فرآیند عصارهگیری از قهوه، چراغ آماده بودن شیر روشن میشود. درصورتی که تمایل به شیر و فوم آن داشته باشید با فشار دادن دکمهی مربوط به آن شیر داغ از دستگاه خارج شده و به قهوه شما افزوده میشود. این شیر همراه با فوم میباشد.
- در روش دوم برای تهیه فوم میتوانید از یک قهوه جوش یا شیر جوش استفاده کنید. دستگاه قهوه ساز را روشن کنید. پس از اینکه چراغ دستگاه قهوه ساز روشن شد، شیر جوش را در زیر دستگاه قرار دهید. شما با کمک خروج بخار از این دستگاه میتوانید شیر خود را داغ و فوم را بر روی آن ایجاد کنید. هنگامی که شیر جوش در زیر دستگاه قرار دارد دکمه خروج بخار را بزنید. البته برخی از دستگاهها برای خروج بخار دکمهی چرخشی یا ولومی دارند که با استفاده از آنها بخار از لوله ها خارج میشود. پس از اینکه با کمک بخار شیر را داغ کردید و فوم بر روی آن ایجاد شد میتوانید با تنظیم نسبت فوم و شیر و اضافه کردن آن به اسپرسو کاپوچینو یا لته را تهیه و میل کنید.
قهوه فوری
قهوه فوری از فرآوری دانههای قهوه آماده میشود و این پودر به راحتی با آب ترکیب میشود و به شما قهوهای خوش طعم تحویل میدهد. این نوع قهوه نسبت به دیگر قهوهها سریعتر و راحتتر آماده میشود. این قهوهها به سرعت در آب حل میشوند. از دیگر مزایای این قهوه وزن و حجم کم نسبت به دانهی قهوه یا قهوهی آسیاب شده میباشد. همچنین قهوه فوری مدت زمان طولانیتری سالم میماند. برای تهیه این قهوه نیاز به ابزار خاصی نیست و در صورت نداشنن قهوه ساز به مشکل برنخواهید خورد. این قهوهها در بسته بندیهای خاص که ضد رطوبت هستند در بازار موجود میباشند.
روشهای تولید قهوه فوری
برای تهیه قهوه فوری دو روش وجود دارد. در این روشها قهوهها با روشهایی خشک میشوند و بعد از مدتی با برگرداندن رطوبت به آنها میتوانید از آنها استفاده کنید و نوشیدنی خود را بنوشید.
روش خشک کردن قهوه با اسپری یا پاششی
در این روش تهیه قهوه فوری قهوههای آماده از یک ساختار استوانهای بلند به درون جریان هوای گرم پاشیده میشوند. قهوهها در این فرایند رطوبت خود را از دست میدهند و هنگامی که به پایین استوانه میرسند تبدیل به پودر قابل حل در آب میشوند. این روش در برندهای سنتی قهوه بسیار رایج و مورد استفاده است. قهوه فوری که از این روش به دست میآید رنگی روشن و دانههایی درشت دارد که به آنها قهوه گلد نیز میگویند.
تولید قهوه فوری به صورت خشک کردن انجمادی
این روش جدید در سال 1964 ابداع شد و به جای استفاده از گرما برای تولید قهوه فوری با کمک انجماد و خشک کردن این قهوه را تولید میکنند. در ابتدا همچون روشهای دیگر قهوهها بو داده و آسیاب میشوند. این دانههای آسیاب شده در آب حل میشوند و دم میکشند. این قهوه آماده در درمای حدوداً منفی 40 درجه در یک لایهی خیلی نازک منجمد میشود. این لایهی منجمد به قطعات کوچکی تقسیم میشوند. تکههای کوچک قهوه در دمای خیلی پایین خشک میشوند و در نهایت قهوه فوری آماده میشود.
روش تهیه قهوه فوری
برای تهیه این قهوه ابتدا آب را به جوش بیاورید. در صورتی که میخواهید تنها یک فنجان قهوه آماده کنید یک قاشق چایخوری قهوه فوری را در فنجان بریزید. قبل از ریختن آب جوش در فنجان با کمی آب سرد قهوه فوری را حل کنید تا قهوه طعمی نرم داشته باشد. بعد از اینکه آب به جوش آمد آن را به فنجان قهوه اضافه کنید. در نهایت میتوانید به قهوه خود شیر، شکر سفید یا قهوهای و خامه برای طعمی متفاوت اضافه کنید.
آشنایی با خواص قهوه
- قهوه به دلیل داشتن کافئین میتواند شما را هشیار کند و انرژیتان را دو چندان کند.
- قهوه بر لاغری و چربی سوزی اثر ویژهای دارد.
- کافئین موجود در قهوه میتواند میزان عملکرد فیزیکی را بهبود ببخشد.
- قهوه حاوی مواد مغذی همچون ویتامین B2، منگنز و پتاسیم، پانتوتنیک اسید، منیزیوم و نیاسین میباشد.
- خطر دیابت نوع دو با مصرف قهوه کاهش مییابد.
- مصرف قهوه با بیماری آلزایمر و زوال عقل مبارزه میکند.
- کافئین موجود در قهوه خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش میدهد.
- نوشیدن قهوه به کاهش بیماری افسردگی و افزایش شادی کمک میکند.
- قهوه تاثیر مثبتی بر سلامت کبد دارد و در بیماریهایی همچون هپاتیت و کبد چرب به کبد کمک میکند.
- قهوه از بدن در مقابل برخی سرطانها همچون سرطان کبد و روده بزرگ محافظت میکند.
- قهوه به افزایش طول عمر کمک میکند.
- قهوه سبب بیماریهای قلبی نمیشود و حتی میتواند از خطر سکته قلبی هم جلوگیری کند.
انواع مختلف طعمهای قهوه
در ادامه طعمهای مختلف قهوه را باهم بررسی خواهیم کرد:
- قهوه با طعم تلخ
- قهوه با طعم گس
- قهوه با طعم خاکستری
- قهوه با طعم باگی که مزه آن شبیه به کپک میباشد.
- قهوه با طعم میوه
- قهوه با طعم شور
- قهوه با طعم کارامل
- قهوه با طعم ملایم
- قهوه با مزه و طعم چوب
- قهوه با طعم پخته که مزهی خاصی ندارد.
- قهوه با طعم روشن که بسیار خوش طعم است و کمی مزهی تند دارد.
بهترین زمان برای نوشیدن قهوه
پس از برخواستن از خواب میزان هورمون کورتیزول بسیار بالا است. نوشیدن قهوه نیز میزان ترشح این هورمون را افزایش میدهد بنابراین نوشیدن قهوه پس از بیدار شدن از خواب اصلا توصیه نمیشود.بهترین زمان برای نوشیدن قهوه وقتی است که این هورمون کاهش پیدا کرده باشد. هورمون کورتیزول هورمونی است که بر تمرکز و هوشیاری اثر دارد و میتواند سیستم ایمنی را تقویت و فشار خون را تنظیم کند. این هورمون از ریتمی خاص برای تنظیم چرخهی خواب و بیداری پیروی میکند. حال با نوشیدن قهوه در زمانهای نادرست و افزایش سطح این هورمون سیستم ایمنی بدن دچار مشکل شده و سلامتی به خطر میافتد. به طور مثال در صورتی که ساعت شش تا هفت صبح از خواب بر میخیزید بهترین زمان برای نوشیدن قهوه حدود ساعت 9:30 تا 11:30 میباشد. زیرا هورمون کورتیزول در سطح پایینی قرار گرفته است. همچنین قهوه نباید در زمان خواب یا نزدیک به خواب مصرف شود، زیرا خواب راحت را دچار اختلال میکند. حداقل تا شش ساعت قبل از خوابیدن از نوشیدن قهوه خودداری کنید.
دیدگاه خود را بنویسید